1978: Nano, nano!

De Amoco Cadiz loopt vast voor de kust van Bretagne, en verliest olie. De tanker brengt milieubewustzijn heel dichtbij. De Rode Brigades in Rome ontvoeren en vermoorden Aldo Moro. Zijn lijk wordt in de koffer van een auto gevonden. In België wordt Apers ontvoerd (de butler van een diamantair), Baron Empain en Baron Empain. Die laatste is de enige die het avontuur niet overleeft.

We maken kennis met de Lotto en met De Morgen. Dat eerste blijkt bjna dertig jaar later, inhoudelijk sterker. In januari al wordt onderzoeksrechter Guy Jespers veroordeeld wegens moord op zijn vrouw.

In Zaïre wordt gevochten in Kolwezi. Franse en Belgische para's worden overgevlogen om bange blanke mannen te ontzetten.Paus Paulus VI sterft en wordt opgevolgd door Johannes Paulus I. Die lachende paus sterft opvallend snel - na 33 dagen - en wordt op zijn beurt opgevolg door Johannes Paulus II. Die gaat iets langer mee. Jim Jones leidt 813 volgelingen van zijn sekte in een massa-zelfmoord in Guyana.

Nadat de Egyptische president Saddat vorig jaar de Israëlische Knesset had toegesproken, tekenen Saddat en Begin in Camp David een vredesakkoord. De Arabische wereld vindt dat maar niks, en dat merken we onder andere in Iran, waar het zeer onrustig wordt. Demonstraties worden door de wachten van de Sjah uiteen geschoten. Tegen het einde van het jaar (en nadat Begin en Saddat de nobelprijs voor de vrede kregen) zijn de demonstraties in Teheran niet meer uit elkaar te slaan: twee miljoen Iraniërs komen de straat op.

Dood als pieren: Keith Moon, Aram Khatchaturian, Jacques Brel, Ed Wood

Schrik niet van de muziek van 78: ."Stayin' Alive" ... Bee Gees, "Thicker Than Water" ... Andy Gibb, "Night Fever" ... Bee Gees, "If I Can't Have You" ... Yvonne Elliman, "With a Little Luck" ... Wings, ."You're the One That I Want" ... John Travolta and Olivia Newton-John, "Shadow Dancing" ... Andy Gibb, "Miss You" ... Rolling Stones.

Filmpjes: Grease, Close Encounters of the Third Kind, National Lampoon's Animal House,  Jaws 2, Heaven Can Wait, Revenge of the Pink Panther, Stayin' Alive. Oscars waren er voor Coming Home (Jane Fonda) en The Deer Hunter.

Op televisie liepen we dan weer warm voor Happy Days, Mork and Mindy an Taxi.

 

 

 

 

i

 

 

Website best viewed with a browser.
© 2006, by pvdb