1974: The Offer He Couldn't refuse

Op de Filippijnen krijgt de Japanse soldaat Hiroo Onoda de mededeling dat de tweede wereldoorlog intussen 29 jaar is afgelopen. Hij doet the right thing: hij geeft zich onvoorwaardelijk over. ABBA wint het Eurovisie songfestival met Waterloo. Op het WK voetbal verslaat Duitsland in de finale Nederland met 2-1. America rules: de laatste Amerikanen worden uit Saigon ontzet, en RIchard Nixon treedt af als president, na het Watergate-schandaal. Zijn opvolger, Gerald Ford, wacht welgeteld één maand om Nixon officieel vergiffenis te schenken. Een latere president, George W. Bush, wordt oneervol uit het leger ontslagen.

In Montreal wordt Eddy Merckx wereldkampioen, en de herfst is de natste ooit: de groenten rotten op de velden, en duizenden miliciens worden opgevorderd om de oogst mee binnen te halen. Leo Tindemans wordt premier (met een minderheidsregering CVP-PVV); het zou tot 1999 duren voor er met Verhofstadt een niet-CVP'er eerste minister wordt.

Georges Pompidou, Duke Ellington zijn zowat de bekendste namen die in '74 stierven.

Populairste liedjes van het jaar: ."The Joker" ... Steve Miller Band; "You're Sixteen" ... Ringo Starr; "Seasons in the Sun" ... Terry Jacks; "Hooked on a Feeling" ... Blue Swede. Het beste nieuws is dat Springsteen van studio naar studio trekt, om er aan Born to Run te werken.

Op filmgebied was het net iets beter: een jaar van klassiekers als The Godfather II, The Sting, The Exorcist, Papillon, Herbie Rides Again, Blazing Saddles, Serpico.

 

i

 

 

Website best viewed with a browser.
© 2006, by pvdb